Nieuw werk voor de doelgroep

Mariska van den Berg, manager Marketing & Verkoop, WSD: “Onze eerste zorg kort na het begin van de coronacrisis was het vinden van nieuwe werkplekken. Als één ding belangrijk is bij WSD, dan is het wel zorgen voor werk voor onze collega’s. Zeker in een crisis van deze omvang geeft werk de houvast die onze collega’s nodig hebben.

Het vinden van nieuwe werkplekken was een stevige uitdaging. In bepaalde branches, zoals bijvoorbeeld de catering, was na de corona-uitbraak gewoon geen werk meer. Dus kwamen de collega’s die hun baan verloren terug naar WSD. In korte tijd moesten wij voor 250 collega’s nieuw werk vinden. En die klus moest vrijwel volledig telefonisch geregeld worden. Geen gemakkelijke opgave …

Ons netwerk bleek in deze periode essentieel, net als de goede samenwerking met onze beheerconsulenten, de schakel tussen collega en werkgever, om alle uitdagingen waar onze klanten voor stonden op te lossen.

Uiteindelijk was het resultaat echt goed. Mensen zijn aan het werk gebleven. En het overgrote deel van de collega’s dat individueel gedetacheerd was en naar ons terugkwam, kon weer gedetacheerd worden. Opvallend dat mensen die uit de catering afkomstig waren nu bij Berco werken. Ondanks, of eigenlijk meer dankzij corona, hebben wij mensen geplaatst van binnen naar buiten.

En voor Schouwrooij 15c, de nieuwe productielocatie die we geopend hebben om collega’s werk te bieden, hebben wij meer dan drieduizend uren per week extra werk georganiseerd. Wat daarbij enorm hielp was het feit dat wij als WSD nooit gesloten zijn. Daardoor konden wij de nodige klussen blijven doen voor bedrijven die hun werk niet meer kwijt konden bij collega SW-bedrijven.

Ondanks alles ben ik zeker tevreden over het resultaat. Tegen de verdrukking in, met een goed netwerk en goede samenwerking met consulenten, zijn wij erin geslaagd om onze doelgroepcollega’s aan het werk te houden.”

Manon van Baest blij met inzet WSD-medewerkers

  • NaamManon van Baest (31)
  • Woont inTilburg
  • Werkt bijbusiness development manager bij Staci, logistiek dienstverlener in Oisterwijk
'Logistiek vraagt soms om extra handjes'

Het warehouse van logistiek dienstverlener Staci in Oisterwijk puilt uit met honderden, misschien wel duizenden producten die klaar staan voor transport. Blikjes Coca-Cola voor supermarkten, tandenborstels van Oral-B voor tandartspraktijken en bierpakketten van Hertog Jan voor de consument. Business development manager Manon van Baest is blij dat ze regelmatig een beroep kan doen op medewerkers van WSD om grote logistieke klussen in korte tijd te klaren.

“De medewerkers van WSD vinden het leuk om hier te actief te zijn omdat we werken voor aansprekende opdrachtgevers”, vertelt Manon als ze een rondleiding geeft in het warehouse dat Staci in Oisterwijk deelt met logistiek partner Speedliner.

“We hebben op de bovenverdieping een aparte afdeling ingericht waar rustig aan een order gewerkt kan worden. Soms werkt er een handjevol WSD’ers, op andere momenten hebben we zo’n grote opdracht dat we enkele tientallen medewerkers inzetten.”

Staci maakt graag gebruik van de diensten van WSD in Boxtel om zo ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een leuke werkplek te bieden. “We zijn een internationaal bedrijf dat is gespecialiseerd in logistiek en haar werknemers voorop zet”, aldus Manon. “Dat beleid is natuurlijk ook van toepassing op de mensen die hier via WSD gedetacheerd worden en ons routinematig werk uit handen nemen.”

'De medewerkers van WSD kwamen per touringcar naar Oisterwijk. Heel bijzonder!'

Knuffels

De succesvolle samenwerking tussen Staci en WSD begon enkele jaren geleden. “Staci verzorgde de logistiek voor een populaire supermarktactie met de bekende Disney-film Frozen 2. Vele duizenden knuffels moesten in ons warehouse voorzien worden van een aparte sticker. Een enorme klus die we uitbesteed hebben aan WSD.”

Volgens Manon werd die opdracht naar volle tevredenheid volbracht. “Sindsdien maken we regelmatig gebruik van de diensten van WSD. Vorig jaar stelden medewerkers van het sociaal werkbedrijf bij ons goodiebags samen. Daarin zaten samples van verzorgingsproducten van Procter & Gamble. Ook pakten de WSD’ers doosjes in met demonstratietubes van de tandpastamerken Oral-B en Fixodent.”

“Staci verzorgt ook de orders van de webshop van bierbrouwer Hertog Jan in Arcen”, gaat Manon verder. “Soms is er veel vraag naar speciaalbierpakketten, bijvoorbeeld als bepaalde vatgerijpte bieren gepromoot worden. Dan zetten we medewerkers van WSD in om deze pakketten samen te stellen. Omdat het soms om grote flessen gaat, is dat best zwaar werk. Dat besteden we graag uit aan mensen met wat extra spierkracht.” Lachend: “Zo zie je dat logistiek soms om extra handjes vraagt.”

Mondkapjes

De coronacrisis had in 2020 gevolgen voor de inzet van medewerkers van WSD. Waar elders werk wegviel, ontstond in de logistiek – ook bij Staci – behoefte aan meer arbeidskrachten, bijvoorbeeld om in korte tijd online bestelde orders van Hertog Jan weg te werken. “Toen we voor een bepaalde opdracht veel extra medewerkers van WSD nodig hadden, werden ze met een touringcar naar Oisterwijk gebracht en ook weer opgehaald. Dat was best bijzonder”, blikt Manon terug.

Op de werkvloer nam Staci extra maatregelen om iedereen coronaveilig te kunnen laten werken. “Natuurlijk was het dragen van een mondkapje verplicht en richtten we de afdeling zo in dat op anderhalve meter gewerkt kon worden”, vertelt ze. Over de relatie met WSD niets dan lof. “Ik ben erg tevreden over onze samenwerking. WSD is in mijn ogen een flexibele organisatie die meedenkt en oplossingsgericht werkt. Daarom hoop ik dat we ook na de verhuizing van Staci naar Tilburg een beroep op WSD kunnen blijven doen.”