Instroom

Kees Brugmans, manager Participatie, WSD: “Juist in een tijd waarin mensen het moeilijk vinden om werk te vinden en te houden, zijn wij bij WSD er om te helpen. Daarom is het organiseren van een soepele instroom vanuit onze gemeenten belangrijk. Wij kunnen iets wat de normale arbeidsmarkt niet kan: zorgen voor werk voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Wij zijn in staat om mensen te begeleiden en werkplekken aan te passen.

Kort na het begin van de coronacrisis reageerden onze gemeenten adequaat en werd thuiswerken voor klantmanagers de norm. Tegelijkertijd bracht dat wel opstartproblemen met zich mee. Niemand was echt voorbereid op thuiswerken en veel gevallen leverde dat problemen op met bijvoorbeeld automatisering. In die fase was het vaak moeilijk om elkaar te vinden. Waar klantmanagers en onze consulenten een week eerder nog naast elkaar aan tafel zaten in een gemeentehuis, was dat nu ineens helemaal anders. Dat had gevolgen voor de instroom. Een geoliede machine stagneerde tijdelijk; mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt dreigden tussen wal en schip te vallen.

De ommekeer kwam in mei toen de aanmeldingen weer goed op gang kwamen. Gemeenten herkenden de noodzaak om mensen weer snel naar werk te begeleiden. Toen leefde nog het idee dat de coronacrisis vanwege de economische stagnatie binnen de kortste tijd een flinke stroom werklozen met zich mee zou brengen. Gelukkig bleef die stroom uit. Iedereen lijkt zijn draai ondertussen weer goed gevonden te hebben, is gewend aan thuiswerken en videobellen. Meer nog, er is onderling vertrouwen tussen gemeenten en WSD.

Dat telt, net als de gemeenschappelijke overtuiging dat het juist nu van enorm belang is dat mensen kunnen blijven werken. Juist in deze tijd is de waarde van werk hoog, al helemaal voor onze collega’s. Ik ben er dan ook trots op dat bij WSD niemand ontslagen is. Iemand heeft een baan bij WSD en dan zorgen wij ervoor dat er ook werk is. Zo doen we dat.”

Tyrone Snelders vindt werk bij POST NL Ekkersrijt

  • NaamTyrone Snelders (18)
  • Woont inSon
  • Werkt bijPost NL, Ekkersrijt
  • Houdt vanChillen met vrienden
'Baan vinden in coronatijd is best lastig'

“Ik ben blij met mijn baan bij Post NL, maar ik hoop ooit in een sportkledingwinkel aan de slag te gaan.” Tyrone Snelders werd in 2020 door de gemeente Son bij WSD aangemeld omdat hij na het afbreken van zijn studie langere tijd thuis zat. Inmiddels werkt Tyrone alweer zo’n acht maanden in het immense distributiecentrum van Post NL op bedrijventerrein Ekkersrijt in zijn woonplaats. En dat bevalt prima…

Tyrone’s studieroute ging niet altijd over rozen. Toen hij koos voor de Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL), een combinatie van leren en werkte, lukte het hem niet op tijd om een geschikt stage- en werkadres te vinden. ,,En omdat ik geen werkplek had, moest ik mijn opleiding vroegtijdig beëindigen”, blikt Tyrone terug.

Dat was een bittere teleurstelling. ,,Daarna heb ik aardig wat maanden thuis gezeten en had ik eigenlijk niets om handen.” Hij vervolgt: “Dat was soms moeilijk, maar gelukkig heeft de gemeente Son mij kunnen helpen en ben ik snel in contact gekomen met WSD. Het is fijn dat dit in coronatijd is gelukt, want het is in deze tijd best lastig om een baan te vinden.”

'Het is mijn grote wens om ooit in een sportkledingzaak te werken'

Kort na zijn eerste kennismaking met WSD kon Tyrone aan de slag in het distributiecentrum van Post NL in zijn ‘achtertuin’. Het is een immens logistiek complex waar elke dag vele duizenden grote en kleine postpakketten worden gesorteerd en klaargemaakt voor transport naar de consument. “Ik zorg elke dag voor de aan- en afvoer van lege karren waarop pakketten geplaatst worden. Ook word ik met mijn ploeg opgeroepen als er storingen zijn op de lopende band. Dat kan gebeuren als te grote of juist te kleine pakketjes ergens vastlopen.”

Een beetje chillen

Tyrone windt er geen doekjes om: het werk bij Post NL bevalt hem goed, maar op termijn wil hij liever iets anders gaan doen. “Het werk is best leuk, zeker in drukke tijden.

Maar het is mijn grote wens om ooit in een sportkledingzaak te werken. Ik denk bijvoorbeeld aan Foot Locker of Aktiesport, dat vind ik mooie winkels. Maar die zijn door de coronacrisis al een tijdje dicht en er zijn heel weinig vacatures. Het zal dus niet meevallen om al op korte termijn aan de bak te komen, vrees ik.”

Om die reden is Tyrone blij dat hij elke dag naar Post NL kan. Daar werkt hij elke ochtend van 07.30 tot 13.00 uur en houdt hij genoeg tijd over om andere dingen te doen. “Ik vind het fijn dat ik juist in coronatijd toch werk heb kunnen vinden en dat ik daarbij hulp heb gehad van de gemeente Son en WSD. Omdat ik al vroeg in de middag klaar ben, houd ik genoeg tijd over om samen met mijn vrienden op te trekken, leuke dingen te doen en een beetje te chillen.”